maandag 1 september 2014

Mendocino National Forest: precies toch anders dan wat collega's ons hadden beschreven.

Omdat het Labor Day weekend was, besloten we om er een 2-tal dagen op uit te trekken. Na enig rondvragen, werd ons aanbevolen om Mendocino National Forest eens te gaan ontdekken.


We hadden van te voren al wat info proberen in te winnen maar mega-voorbereid konden we ons dit keer toch niet noemen. Toen we per toeval bij het Stonyford Work Center toekwamen, was dit gesloten maar gelukkig lag er nog juist 1 map buiten. We waren vol extase toen we zagen dat er een ruim aanbod aan "paadjes" was.


Anneleen had ter voorbereiding redelijk wat OHV op de website vermeld zien staan, maar wist toen nog niet voor wat deze afkorting stond. Ook op de map stond dit weeral vermeld. Enige tijd later drong de werkelijkheid tot ons door: we waren op weg naar een terrein voor Off Highway Vehicles.



Woofy was zich nog van geen kwaad bewust, en genoot met volle teugen van de autotrip.





Wandelen konden we in dit gebied niet bepaald doen en daarom besloten we om rechtsomkeer te maken en richting het hotel te gaan. Daar aangekomen, gingen we snel op zoek naar een alternatief om de namiddag mee af te sluiten. Zo belandden we bij het Sacramento National Wildlife Refuge wat slechts op 8 mijl van het hotel gelegen was.


We begonnen de verkenning van het gebied met de Wetland Walk, een 2 mijl lange wandeling met uitleg over de verschillende fauna and flora. Zo leerden we dat de wetlands vroeger vanzelf ontstonden door het overstromen van de Sacramento rivier tijdens iedere winter. Maar door de toenemende landbouw was men genoodzaakt om kunstmatige wetlands te onderhouden. Tegenwoordig laat men het water in deze wetlands in het voorjaar wegvloeien zodat planten de kans krijgen om opnieuw te groeien. In het najaar zorgt men er dan weer voor dat men het hele gebied laat overstromen.


Onderweg passeerden we ook langs enkele nestkastjes van de Carolina eend. In tegenstelling tot de meeste andere eendsoorten, bouwt de Carolina eend (in het engels wood duck) haar nest in holen in bomen. Omwille van het alsmaar minder wordende aantal bomen, is men volop begonnen met het plaatsen van dit soort nestkastjes.


Vervolgens stond er een 6 mijl lange autotocht op het programma. Onderweg kwamen we langsheen enkele stop-and-stretch stopplaatsen.




Ook voor de tweede dag moesten we van ons oorspronkelijk plan afwijken en inventief zijn. Na enig opzoekingswerk besloten we nog een wandeling te maken in Mt. Konocti County Park, gelegen nabij Clear Lake. Deze wandeling naar Wright Peak bracht ons langs walnoten boomgaarden. Aangezien het ontzettend warm was, hield Woofy halt bij iedere schaduw die we tegenkwamen, en moesten we hem geregeld oppeppen en van water voorzien.