Op zondag 20 mei was het zover: we waren getuige van de eerste annual solar eclipse op Californische bodem. Tijdens een solar eclipse passeert de maan tussen de zon en de aarde en blokkeert op die manier (een gedeelte van) het zonlicht. Typisch aan een annual eclipse is dat de diameter van de maan kleiner lijkt dan de diameter van de zon zodat er op het hoogtepunt van de verduistering een soort heldere cirkel rond de maan verschijnt.
Om het fenomeen veilig te kunnen aanschounwen, is het best om solar glasses of speciale filters te gebruiken. Ook al hadden we zelf geen solar glasses toch konden we door middel van een lasbril volledig genieten van dit natuurfenomeen.
Naast de annual eclipse bestaat er ook nog de total eclipse (maan en zon staan in lijn en diameter maan en zon zijn even groot), hybrid eclipse (maan en zon staan in lijn en op sommige plaatsen op aarde waar te nemen als total en op andere plaatsen als annual) en de partial eclipse (maan en zon staan niet exact in lijn).
Enkele weken later was het dan tijd voor een minder vaak voorkomend fenomeen: de Transit of Venus. Tijdens dit gebeuren passeert de planeet Venus tussen de aarde en de zon en in tegenstelling tot de solar eclipse van enkele weken geleden, was Venus maar een klein stipje.
Venus overgangen komen typisch voor per paar, die 8 jaar van mekaar gescheiden liggen. De vorige Venus overgang vond plaats op 8 Juni 2004. Eenmaal het paar Venus overgangen gepasseerd, dient men opnieuw 243 jaar te wachten alvorens Venus opnieuw tussen de zon en aarde passeert. We waren dus gelukkig dat we dit event ditmaal hebben meegemaakt aangezien we de volgende keer waarschijnlijk net niet meer zo goed te been zullen zijn om naar buiten te gaan :-)
Zelfs met onze speciale solar glasses (lees: lasbril) konden we Venus niet detecteren dus voor zowel bovenstaande foto als onderstaande close-up dienen we het wereldwijde web te bedanken. Onderstaande foto is gemaakt via de Hinode sateliet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten