We begonnen onze wandeling over de campus van Berkeley aan de westingang op de kruising van University en Oxford Street en reeds na enkele momenten waren we volledig in de campussfeer ondergedompeld. Ook al was het zondag, het was er een komen en gaan van studenten, oud-studenten en alumni, toeristen (zoals wij) maar ook sportievelingen die er hun vaste tour langsheen de gebouwen kwamen joggen. Het eerste imposante gebouw op onze route was de Valley Life Sciences Building dat met zijn oppervlak van 3 hectare meteen ook één van de grootste academische gebouwen van het land is. Even later wandelden we via de California Hall richting Doe Library. Deze bibliotheek huisvest ongeveer 3 miljoen volumes en vormt tesamen met Moffitt en 19 kleinere bibliotheken verspreid over de campus het grootste universiteits bibliotheeksysteem van de westelijke Verenigde Staten. Spijtig genoeg was door een event de bibliotheek vandaag gesloten zodat we één van de grootste studeerruimtes op de campus, gelegen op de tweede verdieping, niet konden bezoeken.
De volgende halte op onze weg, was de Sather Tower ook wel gekend als de Campanile, geïnspireerd op de campanile van het San Marco plein in Venetië. Voor $ 2 per persoon kan je de lift naar het 200 voet hoge uitkijkplatform nemen van waar je een prachtig zicht over de campus, de sportvelden, de Hill (Lawrence Berkeley National Lab) en San Francisco hebt. Voor de verandering lag de Golden Gate brug weer in mist gehuld.
Even later arriveerden we aan het California Memorial Stadium en werd het ons meteen duidelijk dat sport een zéér belangrijke plaats in het schoolgebeuren inneemt. Het stadium dat plaatsbiedt aan 76.000 bezoekers is de thuishaven van de California Golden Bears en werd net zoals vele andere gebouwen op de campus ontworpen door de campusarchitect John Galen Howard. Van zodra we de spelregels van het American Football onder de knie hebben, gaan we zeker en vast een match van de Golden Bears of de San Francisco 49ers bijwonen.
Langsheen de Faculty Club (totaal niet van het caliber als de Leuvense Faculty Club) voerde het pad ons richting Telegraph Avenue. Doorheen deze straat wandelde een ware smeltkroes van excentriekelingen, hippies, kustenaars, studenten en nieuwsgierigen langsheen de talrijke koffieshops, winkels en kunstateliers. Door de bijzondere sfeer besloten we hier onze lunch in te lassen in het Caffe Meditteraneum. Volgens de legende (en een bord dat binnen ophangt) is dit café de geboorteplaats van de Caffè Latte. In de 50'er jaren vonden de amerikanen de cappucino's van de eerste Italiaanse barista Lino veel te straf waardoor hij een nieuwe cappucino met veel meer gestoomde melk onder de naam "Caffè Latte" op de kaart zette.
Helaas hebben we tijdens dit Berkeley-bezoek onze queeste nog niet kunnen afronden. Dus Jef en Wouter, een hint waar we jullie boodschap kunnen vinden, is meer dan welkom.
Eenmaal terug bij de auto aangekomen, zetten we koers richting Silicon Valley en meerbepaald richting Redwood City waar we de gebouwen van Oracle uitvoerig fotografeerden. Het viel ons wel meteen op dat de eerste passant een redelijk hoog "nerd" gehalte had en was dit nu toeval of niet we hebben zo een licht vermoeden dat er bij de talrijke IT en technologie bedrijven hier in de vallei wel meerdere van deze examplaren rondlopen. Onze excuses voor alle teckies die zich op één of andere manier aangesproken zouden voelen maar wees gerust we veralgemenen niet :-)
Na Oracle passeerden we verder ook nog bij Facebook, HP, Google, Microsoft, LinkedIn, Skype en Apple. Ook al kregen we meestal niet meer dan de buitenkant van de gebouwen en Security met een zekere geldingsdrang te zien, toch was het de moeite om de bakermat van deze alombekende technologiën en sites van dichtbij te zien.Eenmaal terug bij de auto aangekomen, zetten we koers richting Silicon Valley en meerbepaald richting Redwood City waar we de gebouwen van Oracle uitvoerig fotografeerden. Het viel ons wel meteen op dat de eerste passant een redelijk hoog "nerd" gehalte had en was dit nu toeval of niet we hebben zo een licht vermoeden dat er bij de talrijke IT en technologie bedrijven hier in de vallei wel meerdere van deze examplaren rondlopen. Onze excuses voor alle teckies die zich op één of andere manier aangesproken zouden voelen maar wees gerust we veralgemenen niet :-)
Goede namiddag zal ik zeggen. Als ik dat zo allemaal lees wat voel ik mij dan klein worden en in wat een klein landje leven wij. Maar zo te lezen vervelen jullie je niet en indien jullie alles willen zien en verkennen zijn jullie toch nog wel even bezet. Grts uit Msk.
BeantwoordenVerwijderenVervelen staat absoluut niet in ons woordenboek en we hebben inderdaad nog wel wat weekends nodig om Californië te ontdekken.
BeantwoordenVerwijderenVoor ons was het inderdaad ook even aanpassen aan de omvang van bijna alles in Amerika. Zo zijn de autostrades veel breder (vaak 4 of meer rijstroken in iedere richting), vele gebouwen zijn groter, de porties eten in de restaurants zijn groter, de afstanden zijn veel verder, de trucks en auto's op de wegen zijn omvangrijker en spijtig genoeg zijn de prijzen in de supermarkten voor gezonde voeding ook veel hoger.
Maar met de huidige €/$ wisselkoers wordt dit laatste wel iet of wat gecompenseerd :-)