maandag 13 september 2010

Napa Valley

Gisteren besloten we om een eerste verkenning van de wijnstreek van Californië te doen: Napa Valley. Aangezien ik (Raf) de afgelopen dagen met koorts te maken heb gehad, vonden we het beter om ons tijdens deze trip niet aan de wijnproeverij te wagen en enkel voor de eerste indrukken te gaan. Tijdens een later bezoek aan de valley zullen we dit rechtzetten zodat we jullie ook enkele aanbevelingen kunnen doen inzake wijnen uit de "Nieuwe Wereld".

Bij aankomst in het gezellige stadje Napa, volgden we de aanwijzingen "Visitor Center" omdat we voor de vallei in te rijden toch wat extra info wilden verzamelen voor onszelf maar ook voor toekomstige bezoekers. Als we jullie zeggen dat onze boekenrek al serieus begint uit te puilen, dan kunnen jullie je waarschijnlijk wel inbeelden dat deze bezoekers niet meer naar één of ander VVV-kantoor hoeven te gaan voor info :-).

Na enkele aanbevelingen in het visitor center, gingen we verder op pad richting de wijnhuizen Opus One en Robert Mondavi. De wijnen van deze 2 wineries dragen de Oakville Appellation. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, geeft de "appellation" aan in welk gebied de wijn zijn geografische oorsprong vindt.

Op de foto's kan men duidelijk zien dat de wijnindustrie nog vrij recent is in Californië waardoor de wijnkelders vaak ondergebracht zijn in "moderne" bouwwerken.

Een wandeling op het binnenplein bij Mondavi bracht ons langs de "Tasting Room" en het winkeltje waar je wijnen van $20 per fles vindt maar ook de duurdere "Reserve" van $160 per fles.

Een volgende langere stop planden we bij Beringer in. Dit wijnkasteeltje trok extra veel bezoekers aangezien er een Ukulele-event bezig was. In het winkeltje proefden we nog van de zelfgemaakte wijnmosterd en een choco-wijnsaus. Nadien bracht de trip ons via Charles Krug, waar we enkel stopten om een foto te maken, naar Castello Di Amorosa. De eigenaar van dit wijngoed heeft, zoals de naam al doet vermoeden, Italiaanse roots en liet voor de bouw van het kasteel 36 containers bouwmateriaal uit Italië overkomen.


Ondertussen was het reeds 5 uur in de namiddag en omdat de meeste wijnhuizen rond die tijd de deuren sluiten, konden we de overige slechts vanop de weg fotograferen. Naast de wijnkelders, hadden ze ons in het Visitor Center ook aangeraden om even langs het Petrified Forest en de Old Faithful Geyser in Calistoga te gaan. Beide "attracties" worden commercieel uitgemolken en we vonden dat $10 entree-geld per persoon sterk overdreven was. Ons besluit om beide plaatsen dan ook niet te bezoeken werd zéér kort na aankomst op de respectievelijke parkings genomen. Om onze beslissing zeker niet te betreuren, wachtten we bij terugkomst op de parking van de geyser nog 20 minuten (volgens de man in de kiosk was dit de tijd tot de volgende "uitbarsting"). Toen we uiteindelijk na het verstrijken van deze tijd nog steeds geen gigantische waterstraal de hoogte hadden zien ingaan, vertrokken we gelukkig omwille van de niet verspilde $10 dollar.

Op de terugweg naar het begin van de vallei passeerden we via Sterling en maakten we ook nog volgende foto's van Clos Pegase en Quintessa.








Om onze volgende trip naar Napa voor te bereiden, hebben we bij de bezochte domeinen alvast gecontroleerd hoeveel een eventuele tour met wine tasting zou kosten. De prijzen variëren meestal van $ 15-25 voor het proeven van 3 à 4 wijnen en als geschenk krijg je je glas mee naar huis. Bij enkele wijnhuizen, zoals Sterling, Mondavi en Beringer, is er ook nog een tour in de prijs inbegrepen.

4 opmerkingen:

  1. yups, volgende keer gaan we met z'n allen wijn proeven bij al de wijnhuizen die ge opsomt. Wij zijn al bij Gloria Ferrer en Castello di Amorosa geweest...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede avond jullie beiden, of moet ik zeggen goede morgen. Zo te lezen, niet aan te raden om van alle wijnen te proeven op één dag. En de prijzen kennen ze er ook blijkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei naar de verkeerd kant geteld. Ik kan het ook niet onthouden, zal aan de ouderdom liggen zeker. Moet er dus 9 uur aftrekken om de tijd bij jullie te hebben. Zal trachten het niet meer te vergeten. En dus zeg ik goede namiddag aan jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Pipeloentje: Ok deal, alleen vrees ik wel dat we een BOB moeten zoeken als jullie alle wijnhuizen willen inplannen :-). Hebben jullie bij Gloria Ferrer en Castello di Amorosa al een tour met tasting gedaan of enkel een bezoek?

    @Mathieu: We gaan absoluut niet alle wijnen op één dag proeven wees maar gerust. Om het probleem met de tijdszone wat te vergemakkelijken, vind je bij "Local Info" steeds onze lokale tijd. En het ligt absoluut niet aan de ouderdom, wij hebben namelijk hetzelfde probleem :-).

    BeantwoordenVerwijderen