maandag 15 augustus 2011

Zomervakantie deel 1: Lava Beds

Wegens de als maar drukker wordende werkschema's en trouwvoorbereidingen hebben we nu pas tijd gevonden om te beginnen aan het verslag van onze zomervakantie. Deze vakantie bestond uit een bezoek aan de volgende parken:
* Lava Beds National Monument
* Crater Lake
* Redwoods National & State Park


Op zaterdagmorgen vertrokken we op tijd voor onze 6.5 uur durende rit naar Lava Beds aangezien de enige camping in het park op een first-come-first-serve basis werkt. Het park is, zoals de naam al doet vermoeden, bekend vanwege zijn vulkanisch verleden maar daarnaast was het ook het decor van een strijd tussen Modoc indianen en the US Army.
Eenmaal het park binnen gereden, zetten we direct koers naar de camping en gelukkig waren er nog enkele campsites vrij. We begonnen dan ook meteen met het opzetten van de tent zodat we erna nog richting het visitor center konden voordat het donker zou worden. Na een korte stop aan het visitor center, dat reeds gesloten was, besloten we om de Mushpot Cave te bezoeken op de terugweg naar de camping. Deze grot was ideaal om als eerste te bezoeken aangezien er op verschillende plaatsen uitleg werd gegeven over het ontstaan van dit soort grotten, ook wel lava tubes genoemd.


Lava tubes worden namelijk gevormd als bovenop een actieve lavastroom door afkoeling van de lava een ononderbroken harde korst ontstaat. Door het steeds dikker worden van deze korst wordt er een dak gevormd waaronder de gesmolten lava nog steeds kan verderstromen. Van zodra de lava toestroom stopt en de laatste lava is weggestroomd, blijft er een tunnel of lava tube over.


De volgende morgen vertrokken we opnieuw richting het visitor center om onze "White-nose Syndrome Screening Pass" te halen. Het "White-nose Syndrome" is een ziekte die ervoor heeft gezord dat in de laatste 4 jaar meer dan 1,000,000 vleermuizen in de VS zijn gestorven. Na het beantwoorden van enkele vragen, werden we "good-to-go" bevonden en konden we beginnen aan de Cave Loop Road. Zo stopten we achtereenvolgens aan Golden Dome, Hopkins Chocolate, Ovis, Sunshine, Hercules Leg en Sentinel. Bij deze laatste grot wandelden we ongeveer 1 km ondergronds van de lower naar de upper entrance. De foto's beneden geven een indruk van de bezochte lava tubes.


Na het beëindigen van de Cave Loop reden we richting de uitgang van het park waar we nog een bezoek brachten aan Captain Jacks Stronghold. Op deze plaats verschuilden zich een 50-tal Modoc indianen onder leiding van Captain Jack met als enige bedoeling het afdwingen van een reservaat aan de Lost River (dit was hun oorspronkelijke woonplaats alvorens ze door de kolonisten werden verdreven). Geholpen door dit ruige terrein bestaande uit kleinere woongrotten en lava-loopgraven wisten de indianen gedurende 5 maanden weerstand te bieden aan de US Army dat 20x zoveel manschappen telde maar uiteindelijk verloren ze de strijd en werden ze naar een reservaat in Oklahoma gestuurd. Captain Jack en 3 andere Modoc strijders werden op 3 Oktober 1873 opgehangen.


Na ons bezoek aan deze toch wel speciale plaats, vertrokken we richting Crater Lake. Een rit die uiteindelijk 3 uur zou duren.

2 opmerkingen:

  1. Mooie beelden moet ik zeggen. Maar die grotten zijn blijkbaar niet voor mij weg gelegd. Er in geraken zou misschien op sommige plaatsen nog wel gaan, maar heel veel plaatsen niet gezien mijn stijve knoken. Om dan nog maar te zwijgen van dat wat op andere plaatsen misschien in de weg zou kunnen komen.Groetjes vanuit Msk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. patiently waiting for the sequel... :)

    BeantwoordenVerwijderen