zaterdag 7 september 2013

Opening Day Finals America's Cup

Toen we enkele weken geleden een uitnodiging kregen om de openingsdag van de America Cup Finals bij te wonen aan boord van de Hornblower hadden we niet echt veel tijd nodig om ons te bedenken.


De America Cup is de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld die wordt gestreden door de defender - ofwel de houder van de huidige trofee - en de challenger. Dit jaar werden er tussen 7 juli en 30 augustus voorrondes gehouden (beter bekend als de Louis Vuitton Cup) om te bepalen wie de uiteindelijke challenger zou worden en het in de finale zou opnemen tegen Team USA (Oracle).


Aangezien team Oracle de Cup in 2010 had gewonnen, mochten zij (meerbepaald Oracle's eigenaar en biljonair Larry Ellison) bepalen met welke boten er geraced zou worden. De keuze viel op de AC72, een revolutionaire wing-sail catamaran en hierdoor volgde ook meteen een natuurlijke selectie van de mogelijke challengers. De goedkoopste versie van deze boot kost namelijk $8 miljoen en dat was teveel voor 11 van de 15 teams aangezien er slechts 4 challengers opdaagden.

Dat de Cup niet langer een pure zeilwedstrijd is getuigen verder ook nog volgende cijfers:
  • De kost per team om dit jaar in te schrijven en mee te strijden voor de titel wordt geschat op $50-$120 miljoen
  • Ieder team bestaat uit 11 topzeilers afkomstig uit alle windstreken van de wereld
  • De Cup creeerde ongeveer 6,500 nieuwe jobs
  • In totaal wordt het bezoekersaantal voor de Cup geschat op 2 miljoen
  • De lokale economie in de Bay Area kreeg een extraatje van ongeveer $900 miljoen
Maar ook al daagden er minder teams op en werd er minder geld verdiend aan de hele America Cup, toch zal Larry Ellison er niet van wakker liggen want zijn vermogen wordt geschat op ongeveer $43 miljard.

Omstreeks 11 uur kwamen we aan in de Berkeley Marina waar we meteen aan boord konden van de Hornblower Sunset. Tijdens het verlaten van de haven werden we welkom geheten met een hapje en een drankje en kregen we ook een woordje uitleg van een voormalig olympisch zeiler.




Het was een stralende dag waardoor we voor de start van de race konden genieten met prachtige zichten op Alcatraz, de Golden Gate brug en San Francisco.




En zoals jullie op onderstaande foto kunnen zien, waren we niet de enigen op het water.



Toen het lunchbuffet om half 1 officieel geopend werd, was er niet veel tijd te verliezen want de race zou over 45 minuten beginnen. Op het menu stonden heerlijke salades, lamskroon, steak, zeevruchten ravioli, oesters en nog veel meer lekkers.





Om 13:15 was het dan zover. De finale was gestart en vrijwel meteen werd het duidelijk dat beide boten er volop voor zouden gaan. Volgens de race expert aan boord had team Nieuw-Zeeland een betere boot en dat werd ook duidelijk toen team Oracle achterop geraakte in de eerste race. De overwinning ging naar team Nieuw Zeeland.





Van de pauze tussen race 1 en 2 maakten we gebruik om onze innerlijke mens nog wat te verzorgen en zodoende schoven we een tweede maal aan het lunchbuffet aan. Ondertussen had de kapitein van de boot koers gezet richting de Golden Gate brug waardoor we, toen ons bord leeg was, snel naar buiten gingen om nog enkele toeristische foto's te maken.









Vervolgens werd het tijd om de aandacht terug op de race te richten aangezien beide zeilboten op volle snelheid koers aan het zetten waren richting het keerpunt dat vlak voor onze boot gelegen was. Beide boten haden ook zogenaamde "foils" onder de boeg. Deze vinnen waren met momenten het enige van de boot wat nog contact had met het water en hierdoor werd de snelheid enorm verhoogd.






Ook race 2 werd gewonnen door Nieuw Zeeland en team USA weet dus wat gedaan in de komende dagen.



Op de terugweg naar de Berkeley Marina stond er nog een heerlijk dessert buffet op ons te wachten.
Dit was een once-in-a-lifetime gebeurtenis en paste ook zeer mooi in ons eerste huwelijksverjaardagsweekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten