zondag 25 mei 2014

NYC - Manhattan, vrijheidsbeeld en 9/11 herinneringen

Na een goede nachtrust en een ontbijt in de hotel lobby, vertrokken we met z'n allen richting het metro station. Onderweg kwamen we talrijke ochtend marktjes in Chinatown tegen en als de gezellige drukte de hele dag zou blijven duren, deden ze hier gouden zaken.




Na onze 5-dagen passen te hebben gekocht, vertrokken we op ons eerste ondergrondse avontuur in NY. De eerste rit was een beetje hectisch aangezien we het systeem nog niet helemaal onder controle hadden maar dat zou snel veranderen.




Na ongeveer een kwartiertje ondergronds te hebben vertoefd, beklommen we trappen richting Wall Street station. De eerste halte werd de Trinity church, waar er op dat moment een misviering bezig was en waardoor we er ons niet al te lang ophielden. Vervolgens maakten we een toer over het aangrenzende kerkhof waar we onder andere passeerden langs het graf van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers van de VS.


Op onze wandeling doorheen het financiele district van NY kwamen we ook voorbij de Federal Reserve Bank. Dit gebouw huisvestigt 1 van de 12 plaatsen waar de VS hun nieuw geld drukt. Als je de letter B ziet in het logo van de Federal Reserve op de dollar biljetten dan weet je dat dat biljet in dit gebouw gedrukt is. Naast de "drukkerij" bevindt er zich ook een van de grootste internationale goudvoorraden.



De Federal Hall met standbeeld van George Washington stond als volgende op ons lijstje. George Washington was de eerste president van Amerika (1789-1797). Twee jaar na het beeindigen van zijn presidentstermijn stierf hij op 67-jarige leeftijd.


Vanaf de Federal Hall vingen we ook al een eerste glimp op van de New York Stock Exchange. In dit wereldvermaarde beursgebouw wordt er helaas sinds de aanslagen van 11 september 2001 geen publiek meer toegelaten.



Vanaf het beursgebouw ging het dan richting het volgende symbool van Wall Street: de charging bull. Dit bronzen kunstwerk van meer dan 3 ton staat symbool voor de aggressieve, positieve en welvaartsdagen van de beurs en werd door de kustenaar Arturo Di Modica in 1989 aan de stad "geschonken". De populariteit van de stier heeft weliswaar nooit afgenomen en ook wij waren getuigen van de massa's toeristen, die stonden aan te schuiven voor hun fotomoment.




Op weg naar Bowling Green stopten enkelen van ons nog even bij het National museum of the American Indian.




Op ongeveer hetzelfde moment passeerden 5 jets boven onze hoofden. "Existence or nonexistence" was de tekst die ze in het luchtruim schreven.



Vervolgens wandelden we doorheen Bowling green, een openbaar park in Lower Manhattan.


Om een goed zicht te krijgen van het vrijheidsbeeld besloten we om de gratis Staten Island Ferry te nemen. De boottocht bezorgde ons bovendien ook een zeer mooi zicht op de skyline van NY vanop het water.




Wat velen echter niet weten, is dat het vrijheidsbeeld een geschenk van Frankrijk aan de VS is. Het beeld staat symbool voor de vrijheid van de VS.








Ook tijdens onze boottocht werden we nogmaals herinnerd aan de gevolgen van 9/11. Zoals jullie kunnen zien, ontbrak het niet aan beveiliging maar op hetzelfde moment creeerde dit toch ook een gevoel van ongerustheid.



Terug op het vasteland aangekomen, doken we opnieuw de metro in en ging het richting het World Trade Center en de 9/11 memorial. Het eerste zicht was die van 1 WTC, met zijn 1,770 voet (541 meter) het hoogste gebouw in de westelijke hemisfeer. Op wereldvlak staat het op nummer 4 en wordt het voorafgegaan door Burj Khalifa (2,717 voet) in Dubai, Shanghai Tower (2,074 voet) in China en Makkah Clock Royal Tower (1,972 voet) in Saudi-Arabia.



Het werd zeer snel duidelijk dat 9/11 een gigantische wonde heeft nagelaten op NY. Zo passeerden we langsheen de FDNY Memorial Wall, die tegen de gevel van Ladder 10 was geplaatst. Ladder 10 was de brandweerkazerne, die het kortst bij de WTC torens gelegen was. Op die catastrofale dinsdag verloor deze kazerne 6 brandweermannen.






Van zodra we de herdenkingswaterpartijen naderden, overwelmde ons een gevoel van machteloosheid maar ook sereniteit. De 2 gigantische watervallen (de hoogste kunstmatig aangelegde in de VS) met zijn bronzen omkadering waarop de namen van de 2,983 slachtoffers te lezen zijn, bevinden zich op exact dezelfde plaats als de voormalige torens.






Nadien wandelden we verder richting The Wintergarden Atrium.





Na al dit rondwandelen werd het tijd om even uit te rusten bij een fris pintje. Toen 1 van de garcons ons meldde dat we de komende songs op de jukebox moesten kiezen, werd de toon voor het komende half uur gezet. We leefden ons uit bij het doorbladeren van alle song mogelijkheden en er werd zelfs een danske geplaatst.




In de buurt van het World Trade Center was de politie alom vertegenwoordigd.



Onze volgende stopplaats werd de St. Paul's chapel. Dit oudste kerkgebouw van Manhattan overleefde als bij wonder de aanslagen van 9/11. Meer nog, er was niet 1 glasraam in het hele kerkgebouw dat schade opliep. Om die reden werd de kerk ook het centrale punt voor de hulpverleners in de maanden volgend op de aanslagen.




We zetten onze koers verder in oostelijke richting en passeerden vervolgens langsheen City hall.


De Brooklyn bridge werd de laatste halte van onze eerste zeer goed gevulde dag in NY.



We sloten de avond af in een chinees restaurant in de buurt van het hotel (Yeah Shanghai Deluxe).



Toen we na ons avondmaal terug bij het hotel aankwamen, werden we opgewacht door Bart & Nancy, die ondertussen ook in NY waren toegekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten